Az orvos válaszol

Kérdezzen ön is!

Kedves Látogatók!

 

Ezen az oldalon a gasztroenterológia és a hepatológia tárgykörébe tartozó kérdéseket tehetnek fel. A beérkező levelek igen nagy száma miatt sajnos nem tudok minden kérdésre válaszolni. Előnyben részesítem a publikus kérdéseket és azokat, amelyekre válaszolva úgy érzem valóban segíteni tudok. Kérem vegyék figyelembe, hogy levelezéssel nem lehet az orvosi vizsgálatot kiváltani és távolról nem lehet korrekt módon diagnózist megállapítani, kivizsgálást irányítani, illetve kezelésekről dönteni. Gyerekekkel kapcsolatos kérdéseikkel kérem forduljanak gyerek gasztroenterológushoz, illetve gyerek hepatológushoz. Megértésüket köszönöm!

Kérdések és válaszok




Kedves Doktor Úr! Vérvételen voltam amiből kiderült hogy az amiláz magas 135U/L és a chromogranin A érték is magas 342.2 ng/ml. Gyomortükrözésre vagyok jelentkezve de csak 2 hét múlva. 15 évvel ezelőtt volt gyomorfekélyem Helicobactert is találtak gyógyszerrel elmúlt. Ezek az értékek tumort daganatot jelentenek valahol bélben gyomorban?

Tisztelt Kérdező!

Az amiláz értéke csak kissé emelkedett, a chromomgranin A közepes mértékben. Messzemenő következtetéseket egyikből sem lehet levonni, de talán az amiláz miatt kevésbé kell aggódnia. A chromogranin A értéket sokszor gyógyszerszedés emeli meg. A gyomortükrözésen kívül még ultrahang vagy CT vizsgálatra is szükség lehet.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 2016 novemberében diagnosztizáltak HER2 pozitív mellrákot, májáttéttel nálam. 2017 januárjában megműtötték a bal mellem, eltávolították, Január végén megkezdték a kemoterápiát, melynek hatására csökkentek a májáttétek méretei. Ez 2017 májusa óta nem változott. Az onkológusom 2017 júliusa óta nem rendelt el kemoterápiát. Kérdésem az lenne, hogy sebészi úton eltávolítható-e a máj érintett része, hogy megszabaduljak a daganattól, amely csak a bal lebenyt érinti. Vagy esetleg más terápia elérhető lenne-e számomra. Köszönettel: KT

Tisztelt KT!

Erre a kérdésre az un. oncoteam kellene választ adjon. A válasz sok mindentől függ: pl. áttét mérete, elhelyezkedése, száma, más szervek áttétei stb. Pontosabb választ személyes konzultáció során, a képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR) eredményeinek és egyéb korábbi dokumentációjának áttekintése után kaphat. Ha bejelentkezik gócos májbetegségek (itt májsebész és májbetegségek vizsgálatában/kezelésében jártas invazív radiológus közösen konzultál) vagy májsebészeti szakrendelésünkre (májdaganatok, májáttétek sebészi kezelésében jártas májsebésszel tud konzultálni).

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! Bölcsességfog-műtétet követően 4x1 300mg Dalacin kúrát kellett elkezdenem. A harmadik naptol szörnyű hasmenés gyötör. Azóta felhagytam az antibiotikum szedésével, napi háromszor szedek protexint, de a hasmenés hatodik napja nem múlik. Háziorvosom smecta szedését javasolta, amit nem tartottam be, mert bár távol álljon tőlem az öngyógyítás, úgy tudom, hogy esetleges Clostridium Difficile által okozott álhártyás vastagbélgyulladás esetén hasfogók szedése nem javallott. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben a helyzetben mi tévő legyek? Megtisztelő válaszát előre is hálásan köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Clostridium difficile okozta fertőzésben a bélmozgást lassító szereket kell kerülni, a Smecta nem tartozik ebbe a kategóriába. Másrészt, ha Clostridium difficile fertőzés gyanúja merül fel, akkor ezt a kérdést székletvizsgálattal el lehet dönteni. Az Ön esetében is javasolt a székletvizsgálat, mert a Dalacin valóban a leginkább Clostridium difficile fertőzésre hajlamosító antibiotikum. Ennek ellenére a kezelés következtében fellépő hasmenés oka nem feltétlenül Clostridium difficile fertőzés.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves vagyok, másfél éve orrdugulással, arcüreggyulladásos tünetekkel küzdöttem, nyáron kiderítették, hogy minden panaszt reflux okozott. Az orvos salvus vizet és Quamatelt javasolt, azonban azt vettem észre, hogy ha 20 mg-ot veszek be, ugrálnak az izmaim, ideges vagyok, cikáznak a gondolataim, zavaróan sokat és élénken álmodok. Ahogy abbahagytam, ezek elmúltak, viszont a régi torokfájás orrfolyás viszont visszatért. A Quamatel okozhat ilyen tüneteket? 10 mg-tól nem éreztem ezt, csak 20-tól és a refluxos tünetek is rosszabbodtak a magasabb adagnál. Érdemes lenne másik gyógyszert kipróbálni? A háziorvosom pantoprazolt ajánlott, de még nem kezdtem szedni. Gyomortükrözésen nem voltam, de biztos vagyok benne, hogy csak a stressz okozza a refluxot, jogi karon sajnos nem tudok sokat tenni ellene...

Tisztelt Kérdező!

Ritkán lehet ilyen mellékhatás a Quamatelnek. Ha a mellékhatások ellenére panaszaira kedvező hatással volt, akkor meg kellene próbálni helyette más, a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert szedni, Ilyen hatóanyag a háziorvosa által ajánlott pantoprazol. Ez erőteljesebben gátolja a gyomorsav termelést, mint a famotidin, ami a Quamatel hatóanyaga. Ha reflux betegség a gyanú, egyszer tanácsos gyomortükrözésen átesni.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Főorvos! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Köszönettel! Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Felmerül bennem a kérdés, hogy hol és mit eszik ebédre? Ugyanakkor nem mindegy, hogy a patkóbél mely részén voltak a kis fekélyek, ez mindeképpen egy kóros eltérés. A legfontosabb vizsgálatokon átesett, további vizsgálatot akkor van értelme végezni, ha panaszai nem szűnnek, életminőségét rontják és a fenti kérdéseket végiggondolták.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Kedves Doktor úr/hölgy!!!! Keresgetve az oldalra bukkantam amit nagyon jó dolognak találok. A kérdésem viszont az lenne a Doktor úr/hölgy részére a páromnak 1 hónappal ezelött nagyon szúros szájszaga keletkezet hirtelen eggyiknapról a másikra és azóta is sajnos tart nem dohányzik nem iszik alkoholt és rendszeressen ápolja a száját a fogorvos is rendszeres szóval nem tudom mi lehet az ok és ebben szeretnék segítséget kérni milyen doktorhoz kell fordulni ilyen esetben. A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Ennek a panasznak sok oka lehet és csak részben gasztroenterológiai, ezzel együtt gyakran fordulnak ezzel a panaszzal gasztroenterológushoz,

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán 

Tisztelt Doktor úr! Vérképemben magas az eozinofil érték (15) a normál érték 8-ig megengedett. Hónapok óta magasabb az átlagosnál, a többi értékemnél nincs eltérés. Megfigyeltem, hogy erős hasi fájdalom után - ez akár 3-4 napig is eltart - mérnek ilyen magas értéket. A kérdésem az, hogy a görcsös fájdalmak indokolhatják-e ezt a magas értéket? Válaszát várva, üdvözlettel, JK

Tisztelt JK!

Lehet összefüggés a görcsös hasi fájdalmak és az eosinophilia (eozinofil fehérvérsejtek emelkedett száma) között.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Jó napot Doktor Úr Egy 25 éves nő vagyok és nem tudom merrre vagy hova menjek a problémámmal. Voltam már orvosnál javult is de most megint vissza jött. Elég sürün megy a hasam most például 3 napig nem volt székletem tegnap ota meg megy a hasam és görcsöl a hasam alja.

Tisztelt Hölgyem!

Ha régóta (több mint két hete) tartó hasmenése és hasi fájdalmai vannak, akkor ez az egyik tipikus esete annak, amikor gasztroenterológushoz érdemes fordulni

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Altatásos bél/gyomor tükrözésen vettem részt bizonytalan hasi tüneteim és fennálló gyomorfájdalmam okán. A várakozás két hetében szedtem pantoprazol 40-t, erősödő gyomorfájdalmam miatt. Ezt a háziorvos írta fel. A tükrözés előtt 2 nappal abbahagytam a gyógyszer szedését. Semmi problémát nem találtak, jelenleg a tenyésztés eredményére várok. A gyógyszer befolyásolhatja a vizsgálat eredményét? Feljebb olvastam valamelyik válaszában az álnegatív eredményről.

Tisztelt Kérdező!

A pantoprazol vagy más proton-pumpa gátló gyógyszer szedése esetén a Helicobacter pylori kimutatását célzó bizonyos vizsgálatok negatív eredménnyel járhatnak a Helicobacter pylori jelenléte ellenére is (ez az úgynevezett álnegatív eredmény). A gyógyszert legalább 5 nappal a vizsgálat előtt javasolt kihagyni. Kisebb mértékben ugyan, de ugyanez érvényes a H2-receptor blokkolókra (pl. famotidin, ranitidn) is.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves férfi vagyok. 2016 elején HBV fertőzést diagnosztizáltak nálam. A novemberi fibroscan vizsgálat (SWE Elasztográfia Philips Affiniti 70G) metavír értéke 13,5 kPa lett. Kezelőorvosom diétát és szigorúan mozgásszegény életmódot írt elő (maximum séta), valamint 1x1 Pantoprazol 20 mg és 1x1 Baraclude 0,5 mg tablettát kell szednem. Évek óta fáradékonynak érzem magam és ezen csak a rendszeres testmozgás segített. Most, hogy nem mozgok, visszatért az ólmos fáradtság a mindennapjaimba és a testsúlyom is egyre gyarapszik. Kérdésem a következő: a korábban megszokott heti 3x60 perces edzőtermi futópados intervall/kardio edzés ezen betegség esetén megengedett vagy sem? Válaszát tisztelettel és köszönettel várom.

Tisztelt Kérdező!

A májbetegség esetén megengedhető fizikai megerőltetés meghatározása kizárólag a kezelőorvos felelőssége, aki a rendelkezésére álló összes adat (panasz, tünet, betegvizsgálat, laboratóriumi és eszközös vizsgálati eredmény) alapján határozza meg javaslatait. Ezen információk közül csak egy az elasztográfia során mért érték. Ha csupán az elasztográfiás értéket nézzük, akkor az Ön esetében ez nem olyan magas, hogy sétánál intenzívebb fizikai megerőltetéstől való tiltást vonna maga után. Ezzel együtt lebeszélném arról, hogy figyelmen kívül hagyja kezelőorvosa javaslatát.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor úr! Lisztérzékenységet állapitottak meg nálam két éve. Azóta tartom az erős diétát. A problémám három hónapja kezdődött. Hat hetes terhes voltam, amikor egy nap erős bal oldali alhasi görcseim lettek. Több órán keresztül volt hat-hét alkalom, amikor rendes székletem volt. Az alhasi fájdalom ekkor már kisugárzott a bal -vese -hát tájékra is. Másnap sajnos elvetéltem. Az alhasi görcsök csak a vetélés utáni műtét után enyhültek. Teljesen azonban nem múlt el. Ezután voltam gasztroenterológiai kivizsgálásokon /gyomortükrözés, vastagbéltükrözés/, ahol minden eredményem negativ lett. Nőgyógyászati kivizsgálásom eredménye szintén negativ. Pár napja ismét nagyon erős bal oldali alhasi fájdalmaim lettek, mint a vesztésem előtt. A fájdalom ismét kisugároz a hátamba is és a gyakori székelés is jelentkezik. Terhesség jelenleg nem áll fenn. Tanácstalan vagyok a fájdalom eredetét illetően. Nem merek enni már második napja, mivel ha üres a gyomrom, ezek a fájdalmak enyhébbek. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát köszönöm... Tisztelettel Maria

Tisztelt Mária!

Gondolom, hogy a nőgyógyásza hüvelyi ultrahang vizsgálatot is végzett és hasi-kismedencei ultrahang vizsgálata is volt. Azt tudom javasolni, hogy egy urológusnál is jelentkezzen vizsgálatra. Ha itt se találnak kóros eltérést, akkor újra kell gondolni a panaszokat, az eddigi vizsgálati eredményeket és így dönteni a további teendőkről.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Kedves Doktor Úr! Február vége óta szenvedek hányinger és jobb oldali alhasi fájdalom miatt, amit néha székrekedés, máskor hasmenés kísér. Néha semmi bajom sincs. Több ultrahangon voltam, vérvételen valamint CT is történt. Minden leletem negatív lett. Először a fájdalom volt utána jött a többi. A területen nyomásérzékeny is. Ez lehet étel allergia vagy IBS? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Edit

Tisztelt Edit!

Ennyi alapján nem tudom megmondani, de vastagbéltükrözést kellene végezni, ezért azt javasolom keressen fel egy gasztroenterológust.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Üdvözlöm. Mit jelent az, hogy vastagbéltükrözés Olympus CF Q165. Az eszközt akadálytalanul vezetjük a fl. hepaticáig. Szeretném tudni ez teljes vastagbéltükrözés volt vagy csak részleges? Várom a megtisztelő válaszát. Üdvözletem Viola.

Tisztelt Viola!

Nem volt teljes a vastagbéltükrözés. Beszélje meg gasztroenterológusával, hogy miért nem volt teljes, kell-e ismételni?

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor úr! 28 éves nő vagyok. 2016 április óta szenvedek gyomor és bélpanaszoktól (puffadás, bélhangok, hányinger). Előtte gyomorrontás szerű tüneteim voltak. Több gasztroenterológusnál is voltam már, először refluxot diagnosztizáltak, Controlocot kaptam rá, ez segített a gyomorégésemen, viszont továbbra is fennmaradtak a gyomorpanaszok. Később voltam egy ételintolerancia teszten, ahol a tojás, mandula és élesztő pozitív lett, a kazein és a búza pedig gyengén pozitív. Laktóz intoleranciám van, 2014 óta nem fogyasztok tejcukros ételeket. Glutént is néztek, az negatív lett. Miután elhagytam ezeket az ételeket enyhültek a tüneteim, viszont néhány hete újra panaszaim vannak. Voltam már különböző vérvételeken, vizsgálatokon, ultrahangon, stb de minden eredményem negatív. Tavaly az egyik gasztroenterológus felvetette, hogy lehet IBS-em van. Helicobacter pylori tesztem negatív lett, de szedtem savlekötőt és azt olvastam, hogy ez befolyásolhatja az eredményt. Lehetséges, hogy a Helicobacter okozza a tüneteimet? Remélem tud nekem segíteni és van esetleg valamilyen ötlete, hogy mi okozhatja a panaszaimat.

Tisztelt Hölgyem!

A gyomorsav termelést gátló gyógyszerek valóban álnegatív Helicobacter pylori teszthez vezethetnek, de panaszai nem típusosak Helicobacter pylori okozta betegségre. Van egy úgynevezett posztinfekciózus irritábilis bél szindróma nevű kórkép, amire egy tápcsatornai fertőzést követően hosszú hónapokon át tartó panaszok jellemzőek. Ezen kívül más is állhat panaszai hátterében, de ezt ennyi információ alapján nem tudom eldönteni.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Magasak a májenzim èrtékeim, a vérvètel azt mutatta hepatitis B fertőzésen átestem. Nincs ķülső kapcsolatom a párom véradó nem fertőzött. Hol és hogy és mikor kaphattam el? A köztudatban annyira negatív a megítélése. Kicsi unokáim vannak, megfertőződhettek? HBc pozitiv,HBsAg negativ,HBs pozitiv, HBcIgM negativ. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Ha HBsAg negatív, antiHBcIg pozitív és antiHBs pozitív, akkor valamikor átesett a hepatitis B-vírus fertőzésen és már nem fertőz. A betegség csak akkor térhet vissza, ha például gyógyszeres kezelés következtében legyengül az immunrendszere. Hogy mikor és hol fertőződött, azt nem lehet megmondani. Az emelkedett májenzimek oka valami más lehet és nem az átvészelt hepatitis B vírus fertőzés.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 4 éve gluténérzékeny vagyok. 2x operáltak vegbélpolypra. Nyáron szalmonellás voltam. Voltam végbéltükrözésen, ahol bélgyulladást állapítottak meg. Voltam hasi ultrahangon, laktóz és SIBO teszten, negatívak. Azóta gyenge, fáradt vagyok, fáj a hasam, felpuffadok. Székelés után, úgy érzem, mintha nem is székeltem volna. Ég és szúr a gyomrom, főleg evés után. Magánúton elmentem végbéltörletre ami E.coli és Enterococcus spp. mutatott. Szeretném kikérni véleményét, mert már ezek a tünetek megkeserítik a mindennapjaimat. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Az első kérdés, ami felmerül bennem, hogy vajon jól tartja-e a gluténmentes étrendet. Ezt utoljára mikor ellenőrizték gasztroenterológusával? Ha diétával biztosan rendben van minden, akkor keresse fel gasztroenterológusát, hogy megbeszéljék panaszait és eldöntsék, szükséges-e gyomortükrözést végezni, illetve a végbéltükrözésen megállapított "bélgyulladás" igényel-e további vizsgálatot, pl. vastagbéltükrözést.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Ddoktor Úr! 8 honapja állapítottak meg nálam cukorbetegséget. Adimetet írtak fel az orvosok. Amióta szedem naponta átlagosan négyszer van székletem. Az első az normális színre, szagra, állagra és bőséges. A második az már sokkal lágyabb de minden más stimmel mennyisége is bőséges. Utána elkezd rotyogni meg bugyborékolni. A harmadik viszont olyan mint ha pisilnék. Hányinger vagy fájdalom nincs. Ez így rendben van??? Tisztelettel: Csaba

Tisztelt Csaba!

Valószínűleg a gyógyszer mellékhatása okozza panaszát. A metformin hatóanyagú gyógyszereknek ez egy gyakori mellékhatása, az adag csökkentésére megszűnhet, de ezt beszélje meg orvosával.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

 

Tisztelt doktor úr! Bármit eszek fel fúj és szellesé tesz. Rettentő kellemetlen esténként föleg. Egyszerűen nem tudom mit tegyek. Szégyellem magam. 2 hónapja császároztak olyan mintha valami változott volna ... wc-re is görcsölés után megyek. Kérem adjon tanácsot. Köszönöm szépen!

Tisztelt Kérdező!

Keressen fel egy gasztroenterológust, hogy részletesebben megbeszéljék panaszait és elvégezzenek néhány vizsgálatot. Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! Nekem túl sok a gyomorsavam. Szedtem rá gyógyszert (Esomeprazol, Ulprix), de nem használ. A mellkasom nagyon fáj, a hátam és a gyomorszáj folyamatosan. Tudna ajánlani valamit, hogy milyen orvost keressek?

Tisztelt Kérdező!

Mindenekelőtt a háziorvosát keresse fel, de lehet, hogy gasztroenterológusra is szükség lesz.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni hogy laktózérzékenyen tudok-e Normaflor-t szedni? Sajnos a leírásban nem találtam válaszra. Köszönettel: Veronika

Tisztelt Veronika!

Nincs laktóz a Normaflore-ban, úgyhogy szedheti.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán