Az orvos válaszol

Kérdezzen ön is!

Kedves Látogatók!

 

Ezen az oldalon a gasztroenterológia és a hepatológia tárgykörébe tartozó kérdéseket tehetnek fel. A beérkező levelek igen nagy száma miatt sajnos nem tudok minden kérdésre válaszolni. Előnyben részesítem a publikus kérdéseket és azokat, amelyekre válaszolva úgy érzem valóban segíteni tudok. Kérem vegyék figyelembe, hogy levelezéssel nem lehet az orvosi vizsgálatot kiváltani és távolról nem lehet korrekt módon diagnózist megállapítani, kivizsgálást irányítani, illetve kezelésekről dönteni. Gyerekekkel kapcsolatos kérdéseikkel kérem forduljanak gyerek gasztroenterológushoz, illetve gyerek hepatológushoz. Megértésüket köszönöm!

Kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Kerekesszékes mozgáskorlátozott vagyok. 2-3 éve megállapították nálam a Colitis Ulcerosa nevű betegséget fekélyekkel a végbelemben! Véres hasmenésem volt, akárcsak mostanság! Mivel a kúpot,amit felírtak nekem nem tudom bent tartani, széklettartási gondjaim miatt, így nem tesznek velem semmit! Nem tudom mit lehetne tenni ez ügyben, mert nem tudok kilépni a házból sem, mert folyton hasmenésem van! Megköszönném ha valami alternatívával tudnának nekem szolgálni. Újabban be is lázasodom!

Tisztelt Kérdező!

Ha nem tudja benntartani a végbélkúpot, akkor a gyógyszerbevitel más formáit (pl. tabletta, végbélhab), illetve más gyógyszereket kell megpróbálni. Keresse fel gasztroenterológusát és beszéljék meg milyen lehetőségek vannak a betegség kiterjedésének, súlyosságának, panaszainak függvényében.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 19 éves lány vagyok és olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy 3. napja gyomor- és vesetáji, körbe sugárzó, szúró, evés után erősödő fájdalmaim vannak. Édesanyámnak volt már epeköve és gyomorfekélye is. Esetleg lehet ez öröklődő betegség? Mi okozhatja ezt a panaszt? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hölgyem!

Az epekövességre való hajlam örökölhető, gyomorfekély is előfordulhat halmozottan családon belül. Ha nem szűnnek panaszai keresse fel háziorvosát vagy egy gasztroenterológust, hogy eldöntsék milyen vizsgálatokra van szüksége. Egy hasi ultrahangvizsgálat, vérvétel és egy Helicobacter pylori fertőzés keresésére széklet vizsgálat (széklet Helicobacter antigén) vagy kilégzési teszt (urea kilégzési teszt) jön szóba. 

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Üdvözlöm! 16 éves fiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni évek óta visszatérő hasmenéstől és hasfájástól szenved általában reggeli órákban emiatt rengeteget hiányzik most voltunk széklettenyésztésen pozitív lett a helicobacter pylori most antibiotikumokat szed 3 napja de egyelőre nem jobb a helyzet lehetnek-e ettől a panaszai és mikor várható javulás?

Tisztelt Kérdező!

Akár ettől is lehetnek. Ha így van, akkor a kezelés közben/után lassan javulni fognak panaszai. De érdemes lenne laktóz intolerancia irányába is vizsgálni, illetve ha nincs eredmény, akkor felkeresni egy gasztroenterológust

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán.

 

Jó estét Doktor Úr/Nő! Egy kérdésem lenne hogy kB 2 hete a székletem teljesen folyós vagyis víz majdnem ennek mik lehetnek az okai és kihez forduljak. Előre is köszönöm válaszát válaszukat Üdvözlettel: Krisztián

Tisztelt Krisztián!

Ha két hétnél hosszabb ideig tart egy hasmenés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ez lehet háziorvos vagy gasztroenterológus.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! Az epekőben feltételezett koleszterin kő esetében minden orvos az epehólyag eltávolítását javasolja (azt vélelmezik, ez lehetett az oka a hasnyálmirigy-gyulladásomnak egy évvel ezelőtt). Ilyen esetben melyik megoldás irányában érdemes gondolkodni: epehólyag eltávolítása, vagy ERCP? Válaszát megköszönve: Tamás

Tisztelt Tamás!

Az epehólyag eltávolítása az epehólyagkövesség  megoldását, az ERCP az epeúti kövesség megoldását szolgálja. Ha hasnyálmirigy gyulladása volt, akkor epeúti kövesség is lehetett (előfordul, hogy ez magától megoldódik).

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Üdvözlöm Doktor úr! Az lenne a kérdésem: nagyon magas a májfunkcióm GGT 120, fáradékony vagyok, nagyon puffadások, emelett elég komoly emésztési problémám. Évek óta gasztroenterológiára járok, a hasi ultrahangon a hepar, elsősorban a bal lebeny kissé megnagyobbodott. Ajánlaná a hepatológiai vizsgálatot és a Fibroscan CAP vizsgálatot? Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Ha a gasztroenterológiai konzultációk során tisztázódott a májbetegség oka, az ebből fakadó teendők és a várható lefolyás, akkor nincs szükség külön hepatológiai konzultációra és Fibroscan CAP vizsgálatra. Ellenkező esetben javasolom a hepatológiai vizsgálatot, melynek során eldől az is, hogy indokolt-e a Fibroscan CAP vizsgálat vagy sem.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Dr Úr / Drnő! Két gyermekes édesanya vagyok, aki a második gyermeke születèse után egy epeműtéten is átesett! Két éve volt a műtét, azóta napi több alkalommall van székletem! Erős görcsök, haspuffadás, hányinger kiséretében! Nem fogyok. Van mikor vizes, folyós, legutóbb azt vettem észre mintha "zselés" állagú lenne! Gyanakodtam a tejre! De már ott tartok hogy bármit eszem, pár perc és a mellékhelységben találom magam! Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelt Asszonyom!

Ahogy Ön gondolta, lehet akár a tejtermékekben lévő laktóz is az oka, de az epeműtéttel is összefüggésben lehet és más oka is lehet. Vizsgálatokat kellene végezni ahhoz, hogy kiderüljön mi a teendő. Azt javasolom keressen fel egy gasztroenterológust.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2016 júniusában hasnyálmirigy gyulladásom volt. Azóta tartom a diétát. Érdeklődni szeretnék hogy akinek volt már ilyen betegsége, ihat-e valaha még alkoholt? Persze nem napi szintre gondolok, csak alkalmankénti koccintásra.

Tisztelt Hölgyem!

Ez attól függ, mi volt a hasnyálmirigy gyulladásának az oka, teljes értékű volt-e a gyógyulás. Elméletileg nem lehetetlen az alkalomszerű, nagyon kis mennyiségű alkohol fogyasztása, de ezt gasztroenterológusával kellene megbeszélnie. Ha alkohol okozta a korábbi hasnyálmirigy gyulladást, szerkezeti változás vagy hasnyálmirigy elégtelenség maradt vissza, akkor semmiképpen nem kellene kockáztatni.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor úr! 9 éves kistestvéremnek 2 éve székrekedése van, rendes széklet nem távozik belőle, napi szinten az alsónadrágjába folyékony széklete van többször, aminek illata is van. Feküdt már kórházban ahol beöntötték, távozott széklet. Szervi elváltozást nem találtak. Mi lehet az oka, hogy mindig megtelik a kis hasa széklettel? Köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Tapasztalt gyerek-gasztroenterológust kellene felkeresni. Ha biztos nincs szervi elváltozás, működési zavar is állhat a háttérben.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni hogy mennyi a normál értéke chromogranin szintnek? A férjemnek 150 ng/ml. 5 éve diagnosztizálták a vékonybél rákot, neuroendokrin fajtát. Köszönöm

Tisztelt Kérdező!

Enyhén emelkedett az érték. A gondozását végző orvossal kell megbeszélni, hogy mi lehet az oka.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 42 éves nő vagyok. Vérvételen voltam, ahol a GOT, GPT, GGT magas értékeket mutatott. Kétszer ismételték egyre magasabbak az értékek. Utolsó eredménye: GOT 119 U/l, GPT 241 U/l, GGT 296 U/l, totál bilirubin 21,000 umol/l, direkt bilirubin 3,300 umol/l, alkalikus foszfatáz 297 U/l. Milyen további vizsgálatokra lenne szükségem Ön szerint?Köszönöm válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Sokféle vizsgálatra lehet szüksége (labor, képalkotó vizsgálatok stb.). Fel kellene keresnie egy hepatológust, hogy kikérdezze, megvizsgálja Önt és döntsenek a szükséges vizsgálatokról. 

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves férfi vagyok. 1éve erős alhasi fájdalomra ébredtem és ment a hasam. Labor nem mutatott ki semmit. Elmentem gasztroentológushoz, volt megint vérvétel, hasi ultrahang és urológushoz is elmentem. Minden rendben volt. A hasi fájdalom elmúlt már rég, de kellemetlen sárgás híg széklet még most is kínoz.Tükrözésem még nem volt. Édesanyám már 14 éve Crohn beteg és ezért kerestem fel a asztroentológust, de azt mondta ez nem lehet az. Mi lehet a baj? Még nem gyógyultam meg teljesen?

Tisztelt Kérdező!

A spontán gyógyuló hasmenés többnyire két héten belül, de néhány hónapon belül mindenképpen megszűnik. Ha egy éve híg székletei vannak, akkor további vizsgálatok szükségesek, melyeket gastzroenterológussal kellene megbeszélni.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Kedves Doktor Úr! Vérvételen voltam amiből kiderült hogy az amiláz magas 135U/L és a chromogranin A érték is magas 342.2 ng/ml. Gyomortükrözésre vagyok jelentkezve de csak 2 hét múlva. 15 évvel ezelőtt volt gyomorfekélyem Helicobactert is találtak gyógyszerrel elmúlt. Ezek az értékek tumort daganatot jelentenek valahol bélben gyomorban?

Tisztelt Kérdező!

Az amiláz értéke csak kissé emelkedett, a chromomgranin A közepes mértékben. Messzemenő következtetéseket egyikből sem lehet levonni, de talán az amiláz miatt kevésbé kell aggódnia. A chromogranin A értéket sokszor gyógyszerszedés emeli meg. A gyomortükrözésen kívül még ultrahang vagy CT vizsgálatra is szükség lehet.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 2016 novemberében diagnosztizáltak HER2 pozitív mellrákot, májáttéttel nálam. 2017 januárjában megműtötték a bal mellem, eltávolították, Január végén megkezdték a kemoterápiát, melynek hatására csökkentek a májáttétek méretei. Ez 2017 májusa óta nem változott. Az onkológusom 2017 júliusa óta nem rendelt el kemoterápiát. Kérdésem az lenne, hogy sebészi úton eltávolítható-e a máj érintett része, hogy megszabaduljak a daganattól, amely csak a bal lebenyt érinti. Vagy esetleg más terápia elérhető lenne-e számomra. Köszönettel: KT

Tisztelt KT!

Erre a kérdésre az un. oncoteam kellene választ adjon. A válasz sok mindentől függ: pl. áttét mérete, elhelyezkedése, száma, más szervek áttétei stb. Pontosabb választ személyes konzultáció során, a képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR) eredményeinek és egyéb korábbi dokumentációjának áttekintése után kaphat. Ha bejelentkezik gócos májbetegségek (itt májsebész és májbetegségek vizsgálatában/kezelésében jártas invazív radiológus közösen konzultál) vagy májsebészeti szakrendelésünkre (májdaganatok, májáttétek sebészi kezelésében jártas májsebésszel tud konzultálni).

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! Bölcsességfog-műtétet követően 4x1 300mg Dalacin kúrát kellett elkezdenem. A harmadik naptol szörnyű hasmenés gyötör. Azóta felhagytam az antibiotikum szedésével, napi háromszor szedek protexint, de a hasmenés hatodik napja nem múlik. Háziorvosom smecta szedését javasolta, amit nem tartottam be, mert bár távol álljon tőlem az öngyógyítás, úgy tudom, hogy esetleges Clostridium Difficile által okozott álhártyás vastagbélgyulladás esetén hasfogók szedése nem javallott. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben a helyzetben mi tévő legyek? Megtisztelő válaszát előre is hálásan köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Clostridium difficile okozta fertőzésben a bélmozgást lassító szereket kell kerülni, a Smecta nem tartozik ebbe a kategóriába. Másrészt, ha Clostridium difficile fertőzés gyanúja merül fel, akkor ezt a kérdést székletvizsgálattal el lehet dönteni. Az Ön esetében is javasolt a székletvizsgálat, mert a Dalacin valóban a leginkább Clostridium difficile fertőzésre hajlamosító antibiotikum. Ennek ellenére a kezelés következtében fellépő hasmenés oka nem feltétlenül Clostridium difficile fertőzés.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves vagyok, másfél éve orrdugulással, arcüreggyulladásos tünetekkel küzdöttem, nyáron kiderítették, hogy minden panaszt reflux okozott. Az orvos salvus vizet és Quamatelt javasolt, azonban azt vettem észre, hogy ha 20 mg-ot veszek be, ugrálnak az izmaim, ideges vagyok, cikáznak a gondolataim, zavaróan sokat és élénken álmodok. Ahogy abbahagytam, ezek elmúltak, viszont a régi torokfájás orrfolyás viszont visszatért. A Quamatel okozhat ilyen tüneteket? 10 mg-tól nem éreztem ezt, csak 20-tól és a refluxos tünetek is rosszabbodtak a magasabb adagnál. Érdemes lenne másik gyógyszert kipróbálni? A háziorvosom pantoprazolt ajánlott, de még nem kezdtem szedni. Gyomortükrözésen nem voltam, de biztos vagyok benne, hogy csak a stressz okozza a refluxot, jogi karon sajnos nem tudok sokat tenni ellene...

Tisztelt Kérdező!

Ritkán lehet ilyen mellékhatás a Quamatelnek. Ha a mellékhatások ellenére panaszaira kedvező hatással volt, akkor meg kellene próbálni helyette más, a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert szedni, Ilyen hatóanyag a háziorvosa által ajánlott pantoprazol. Ez erőteljesebben gátolja a gyomorsav termelést, mint a famotidin, ami a Quamatel hatóanyaga. Ha reflux betegség a gyanú, egyszer tanácsos gyomortükrözésen átesni.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Tisztelt Főorvos! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Köszönettel! Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Felmerül bennem a kérdés, hogy hol és mit eszik ebédre? Ugyanakkor nem mindegy, hogy a patkóbél mely részén voltak a kis fekélyek, ez mindeképpen egy kóros eltérés. A legfontosabb vizsgálatokon átesett, további vizsgálatot akkor van értelme végezni, ha panaszai nem szűnnek, életminőségét rontják és a fenti kérdéseket végiggondolták.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Kedves Doktor úr/hölgy!!!! Keresgetve az oldalra bukkantam amit nagyon jó dolognak találok. A kérdésem viszont az lenne a Doktor úr/hölgy részére a páromnak 1 hónappal ezelött nagyon szúros szájszaga keletkezet hirtelen eggyiknapról a másikra és azóta is sajnos tart nem dohányzik nem iszik alkoholt és rendszeressen ápolja a száját a fogorvos is rendszeres szóval nem tudom mi lehet az ok és ebben szeretnék segítséget kérni milyen doktorhoz kell fordulni ilyen esetben. A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Ennek a panasznak sok oka lehet és csak részben gasztroenterológiai, ezzel együtt gyakran fordulnak ezzel a panaszzal gasztroenterológushoz,

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán 

Tisztelt Doktor úr! Vérképemben magas az eozinofil érték (15) a normál érték 8-ig megengedett. Hónapok óta magasabb az átlagosnál, a többi értékemnél nincs eltérés. Megfigyeltem, hogy erős hasi fájdalom után - ez akár 3-4 napig is eltart - mérnek ilyen magas értéket. A kérdésem az, hogy a görcsös fájdalmak indokolhatják-e ezt a magas értéket? Válaszát várva, üdvözlettel, JK

Tisztelt JK!

Lehet összefüggés a görcsös hasi fájdalmak és az eosinophilia (eozinofil fehérvérsejtek emelkedett száma) között.

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán

Jó napot Doktor Úr Egy 25 éves nő vagyok és nem tudom merrre vagy hova menjek a problémámmal. Voltam már orvosnál javult is de most megint vissza jött. Elég sürün megy a hasam most például 3 napig nem volt székletem tegnap ota meg megy a hasam és görcsöl a hasam alja.

Tisztelt Hölgyem!

Ha régóta (több mint két hete) tartó hasmenése és hasi fájdalmai vannak, akkor ez az egyik tipikus esete annak, amikor gasztroenterológushoz érdemes fordulni

Üdvözlettel

dr. Péter Zoltán