Fibroscan (tranziens elasztográfia) és CAP (controlled attenuation parameter)

 

A kötőszövet májban való felszaporodása, a máj kötőszövetes átépülése, a májfibrózis az előrehaladott májbetegségek közös jellemzője, melynek kimagasló jelentősége van a májelégtelenség és a portalis hypertonia (portális hipertónia, portalis hypertensio, portális hipertenzió) kialakulásában, egyúttal a májbetegség prognózisának (várható lefolyásának) meghatározásában.

 

Éveken át a máj szövettani vizsgálata volt az egyetlen lehetőség a májfibrózis mértékének a megállapítására. A szövettani vizsgálathoz szükséges minta májbiopsziával nyerhető, ami egy invazív vizsgálat, azaz kellemetlenségekkel jár és ha ritkán is, de szövődmények lehetőségét hordozza magában. A Fibroscan vizsgálat (a tranziens elasztográfia) egy nem invazív alternatív módszer a máj kötőszövetes átépülésének meghatározására idült diffúz májbetegségekben (pl. B vírus hepatitis, C vírus hepatitis, alkoholos májbetegség, gyógyszer okozta májkárosodás, zsírmáj stb.). A módszer nagy pontossággal tudja megállapítani, hogy a kötőszövetes átépülés eléri-e a májzsugorodás, májcirózis fokát. Amennyiben a májbetegség pontos diagnózisa is ismert, úgy a Fibroscan vizsgálattal a fibrózis enyhébb stádiumai is elkülöníthetők és a nyelőcső visszeresség (oesophagus varicositas) valószínűsége is megállapítható. Bizonyos időközönként megismételve, a Fibroscan a kórlefolyás (javulás/rosszabbodás) követésére is alkalmas.

 

Az új Fibroscan készülékek már nem csak a máj kötőszövetes átépülését, hanem a máj zsírtartalmát is mérni tudják. Erre a CAP betűszóval (controlled attenuation parameter) jelzett módszert alkalmazzák, mely a májszövetben haladó ultrahang gyengülésének a mérésén alapul. A máj zsírtartalmának mérésére eddig csak májbiopszia útján volt lehetőség. A Fibroscan CAP módszerrel fájdalommentesen meghatározható a máj zsírtartalma, ami nagy előrelépést jelent a máj zsírlerakódással járó betegségeinek (pl. nem alkoholos steatohepatitis, steatosis stb.) diagnózisában.

 

A Fibroscan és CAP vizsgálat egyidejűleg történik egy a páciens bőrfelszínére helyezett vizsgálófejjel. A beteg számára nem megterhelő, nem jár fájdalommal, semmilyen előkészítést nem igényel, a páciens számára a hasi ultrahangvizsgálathoz hasonlóan.

 

Fibroscan CAP vizsgálatra a +36-20-445-3140-es telefonon lehet időpontot egyeztetni a Budai Hepatológiai Centrumba.