Orvosaink

dr Péter Zoltán gasztroenterológus

 

Dr. Péter Zoltán Ph.D.

gasztroenterológus-hepatológus

klinikai főorvos

 

1988-ban végzett a marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem Általános orvosi Karán. 1994-ben belgyógyászatból, 1996-ban gasztroenterológiából, 1999-ben infektológiából szakvizsgázott. 2006-ban szerzett PhD-fokozatot az alkoholos májbetegek nyelőcsövének gombás kolonizációja és gyulladása témakörében. 1989-ben a marosvásárhelyi I. Belgyógyászati Klinikán dolgozott, majd 1990-2004 között a budapesti Szent László Kórház Gasztroenterológiai és Hepatológiai osztályán, közben 1997-2004 között a Szent László Kórház Endoszkópos Laboratóriumának a vezetője. 2004-2008 között a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Belgyógyászati-Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. 2008-tól a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa és magánrendelést folytat. A Májbetegekért Alapítvány kurátora, a Hepatitisz Terápiás Bizottság tagja.

A Szent László Kórház Hepatológiai-Gasztroenterológiai osztályán eltöltött 14 év alatt a gyakoribb gasztroenterológiai betegségek (pl. reflux betegség, gyomor- és nyombélfekély) mellett kiemelten foglalkozott különböző epeúti- és májbetegségekkel, valamint gyulladásos bélbetegségek kivizsgálásával és kezelésével (pl. vírusos májgyulladások, májzsugorodás, primer sclerotisáló cholangitis, primer biliaris cirrhosis, autoimmun májbetegség, colitis ulcerosa és Crohn-betegség, májátültetés előtti kivizsgálás). A kórház endoszkópos laboratóriumának vezetőjeként elsősorban tápcsatornai vérzések endoszkópos kezelésében, epeúti endoszkópos beavatkozásokban, a vastag- és vékonybél endoszkópos vizsgálatában, nyelőcső visszeresség kezelésében, bonyolult polipok eltávolításában, májbiopsziák végzésében szerzett tapasztalatot. A gasztroenterológiai szempontból kb. 500.000 lakost ellátó Pest megyei kórház gasztroenterológiai osztályának vezetőjeként az emésztőszervi betegségek teljes palettájával foglalkozott, ugyanígy a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján is.

 

 

Dr. Doros Attila Ph.D.

 

Dr. Doros Attila Ph.D.

radiológus szakorvos és intervenciós radiológus

egyetemi docens, tanszékvezető

 

1991-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, majd 1995-ben lett radiológus szakorvos. 2010-ben nyert PhD fokozatot. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája radiológiai osztályának vezetője. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara Képalkotó Diagnosztikai, Analitikus és Orvostechnikai tanszékének vezetője. Az elmúlt évtizedekben speciális tapasztalatot szerzett az ultrahang és CT diagnosztika terén, az ultrahang és CT-vezérelt mintavételek, biopsziák, aspirációk végzésében, valamint a minimálisan invazív kezelések végzésében. Ultrahang vizsgálatok közül az erek, lágyrészek, pajzsmirigy és más mirigyek, emlő, nyirokcsomók, általános hasi és kismedencei, máj, hasnyálmirigy, vese, lép, hasi erek és nyirokcsomók, korlátozottan belek, mellkas és mellhártya vizsgálataiban szerzett tapasztalatot - a fenti területekről a legtöbb ábrázolható elváltozásból mintavételt is végez. Az erekről, a hasi és kismedencei szervekről készült CT, PET-CT és MR vizsgálatok elemzésében, együttes értékelésében, magyarázatában is segít pácienseinek. Fő érdeklődési területe a daganatok diagnosztizálása és kezelése, különös tekintettel a májra és egyéb hasi szervekre. Klinikai munkacsoportja az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a daganatokat direkt roncsoló (radiofrekvenciás – RFA és mikrohullámú – MW ablációs), és éren keresztül végzett (embolizáció-TAE és kemoembolizáció-TACE) kezeléseinek végzésében, az indikációk felállításában, a kezelési lehetőségek elbírálásában és a kezelési eredmények követésében.

 

 

 

Dr. Jakab Zsuzsanna

radiológus szakorvos

osztályvezető klinikai főorvos

 

1982-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán „summa cum laude” minősítéssel. 1986-ban szerzett radiológiai szakvizsgát.
A képalkotó vizsgálatok közül a hagyományos radiológiával, ultrahang és CT diagnosztikával foglalkozik. Fő érdeklődési területe az általános ultrahang diagnosztika, mely terén több mint 30 év tapasztalatát gyűjtötte össze. Az ultrahang diagnosztikán belül kiemelten foglalkozik a máj és a gyomor-bélrendszer betegségeinek vizsgálatával.
Tudományos tevékenysége a kontrasztanyagos ultrahang vizsgálatok és az elasztográfia.

 Szakmai tanulmányutakon vett részt a Sart Tilman Egyetem (Belgium, Liege), a Krankenhaus der Barmherzigen Brüder Oktató Kórház (Németország,Trier), a Thomas Jefferson Egyetem (USA, Philadelphia) és az amszterdami Egyetem (Hollandia) radiológiai és gasztroenterológiai osztályain.

1982 és 1992 között a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján dolgozott, az utolsó három évben az Ultrahang Laboratórium vezetőjeként.1992 és 1995 között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Radiológiai Klinikájának adjunktusa volt, az Urogenitalis Laboratóriumot vezette. 1995-től a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika Radiológiai Osztályának klinikai főorvosa, 2007-től az Osztály vezetője.

A Magyar és az Európai Radiológus Társaság tagja. A Magyar Radiológus Társaság Ultrahang Szekciójának főtitkára.
40 könyvfejezet szerzője, nemzetközi és hazai folyóiratokban 60 közleménye jelent meg. 2015-ben az ultrahang diagnosztika terén kifejtett munkásságáért a Magyar Radiológus Társaság „Lélek Imre” díjjal tüntette ki.

Számos kongresszuson és továbbképző tanfolyamon tartott előadásokat meghívott előadóként.
1982 óta részt vesz az orvostanhallgatók, asszisztensek oktatásában, a szakorvosok képzésében / továbbképzésében. Éveken keresztül oktatott a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Képalkotó Diagnosztikai Analitikus és Orvostechnikai Tanszékén.

 

  

 

Prof. dr. Kóbori László FACS, FEBS

sebész

 

1989-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, 1993-ban sebészetből, majd 2008-ban uniós transzplantációs sebészetből tett szakvizsgát. 2004-ben szerzett Ph.D. fokozatot, majd 2009-ben med. habil címet. A „Fellow of the European Board of Surgery” és Fellow of the American College of Surgeons” címek birtokosa. Több évet töltött Hollandiában és Németországban, ahol máj-, epe-, hasnyálmirigy sebészetben, máj- és vesetransplantációban képezte tovább magát. Az általános sebészeten kívül fő szakmai profilja a szervspecifikus sebészet, tápcsatorna-, máj-, epe-, hasnyálmirigy-, endokrin daganatok sebészete, májdaganatok multidiszciplináris kezelése, vese és májátültetés, parciális májátültetés, élődonoros, illetve gyermek vese és májátültetés, szervátültetés marginális donorokból. 2013-tól a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának egyetemi tanára.  A Magyar Sebész Társaság és a Magyar Transzplantációs Társaság vezetőségi tagja.

 

 

  

 Dr. Major János, mert a pocaknak is lelke van

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus, családterapeuta

adjunktus

 

A lelki összetevőjű hasi betegségek szakértőjeként a pocak mögött álló teljes emberrel foglalkozik. Gyógyítási filozófiája lényege a családközpontú hozzáállás, mert tapasztalata szerint ezzel érhető el a legteljesebb gyógyulás.

 

2007-ben végzett a Semmelweis Egyetemen azóta a Bethesda Gyermekkórházban dolgozik, jelenleg a Fájdalomterápiás ambulanciát vezető adjunktusként. A gasztroenterológián belül elsősorban funkcionális gyomor-bélrendszeri betegségekkel élő, táplálék allergiás és gyulladásos bélbeteg gyermekeket kezel, valamint részt vesz az endoszkópos ellátásban. Már az orvosegyetemi évek alatt is a testi betegségek lelki összefüggéseit kutatta. Túry Ferenc professzor mellett bekapcsolódott az evészavaros családok családterápiájába, és a Magatartástudományi Intézet oktató munkájába, jelenleg fő kutatási területe a lelki összetevőjű emésztőszervi betegségek (krónikus hasi fájdalom, irritábilis bél szindróma) epidemiológiája. A gyermekfájdalom terápiát a német Gyermekfájdalom Centrumban sajátította el. Évek óta azon dolgozik, hogy a magyar gyermekek is ehhez hasonlóan magas szakmaiságot képviselő terápiás lehetőséghez jussanak. 2013 márciusában indította el munkatársaival az első hazai gyermekeket gyógyító Fájdalomterápiás Ambulanciát.

 

Részt vesz az Európai Gyermek-gasztroenterológia, Hepatológiai és Táplálástudományi Társaság, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Magyar Gyermekorvos Társaság, a Magyar- és a Nemzetközi Fájdalom Társaság, a Magyar Családterápiás Egyesület és a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság munkájában. Számos hazai tudományos és ismeretterjesztő közlemény és egy tankönyvfejezet szerzője. Eredményei közül a 2013-as Petényi Géza és Henri Nestlé- díjakra, valamint a 2016-ban elnyert Semmelweis Egyetem Kiválósága elismerésre a legbüszkébb.

 

 

 

Dr. Nemesi Krisztina

gasztroenterológus-hepatológus

főorvos

 

1997-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, azóta a Szent László Kórház infektológiai, gasztroenterológiai és hepatológiai profilú belgyógyászati osztályán és a kórház endoszkópos laboratóriumában dolgozik. 1998 óta végez gyomortükrözéseket és vastagbéltükrözéseket, 2008-tól epeúti endoszkópos beavatkozásokat (ERCP-t) is. 2002 óta a fekvőbeteg osztályon végzett munka mellett a kórház járóbeteg szakrendelésén részt vesz a gasztroenterológiai, hepatológiai és infektológiai betegek ambuláns ellátásában is. 2002-ben belgyógyászatból, 2006-ban infektológiából és 2008-ban gasztroenterológiából szerzett szakvizsgát. 2012-ben nevezték ki főorvosnak. 2006-tól a VIMOR (Virusos Májbetegek Országos Egyesületének) elnökségi tagja és a 2014-ben indult VIMOR Klub vezetője.

 

 

 

   

Dr. Miheller Pál Ph.D.

gasztroenterológus

osztályvezető egyetemi docens

 

 

1996-ban végzett a Semmelweis Egyetemen, 2001-ben belgyógyászatból, 2003-ban gasztroenterológiából tett szakvizsgát, 2007-ben szerzett Ph.D. fokozatot. Külföldi tapasztalatot Skóciában és Hollandiában szerzett. A Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának osztályvezető egyetemi docenseként mindennapos munkája során a gasztroenterológia teljes spektrumával foglalkozik és nagyszámú endoszkópos vizsgálatot végez. A gasztroenterológián belül fő érdeklődési területe a hasmenéssel járó betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) diagnózisa, gondozása, kezelése, különös tekintettel a biológiai kezelésre. Kutatási területe a gyulladásos bélbetegségekhez társuló metabolikus csontbetegségek, a gyulladásos bélbetegek tápláltsági állapotának jelentősége. A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése hazai szakmai ajánlásának szerzője, a székrekedés kezelésével kapcsolatos hazai szakmai ajánlás szerzője, a gyulladásos bélbetegségben szenvedők hazai regiszterének koordinátora, a vastagbélrák szűrés hazai gyakorlatát szervező munkacsoport gasztroenterológus szakértője. Hazai és nemzetközi tudományos kongresszusok és továbbképzések rendszeres előadója. 2007-től a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja, 2010-től a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának elnökségi tagja, 2015-2017 között a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának elnöke.

 

 

 

 

Dr. Juhász Ágnes

gasztroenterológus-hepatológus

főorvos 

 

 

1994-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.  1999-ben belgyógyászatból, 2003-ban gasztroenterológiából, majd 2006-ban fertőző betegségekből szakvizsgázott. 2012-ben Egészszégügyi Szakmenedzseri Diplomát szerzett. 1994-2001 között a Dél-pesti Kórház Belgyógyászati Osztályán dolgozott.  2001-től a Szent László Kórház Gasztroenterológiai - Hepatológiai osztályán szerzett szakirányú gyakorlatot. 2004-től a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Gasztroenterológiai osztályának adjunktusa, majd osztályvezető helyettese lett. A fekvőbeteg ellátásban szerzett 14 éves tapasztalatot követően a járóbeteg ellátás felé orientálódott, 2008 óta Budapest XVIII. kerületi szakrendelőjében a Gasztroenterológiai Szakrendelés vezető főorvosa és 2016 óta az intézmény orvos-igazgatója. Az emésztőszervi betegségek diagnosztikájában és kezelésében közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik. A nyelőcső, gyomor és bélrendszer betegségei (reflux, fekélyek, gyulladásos és daganatos betegségek) diagnosztikájához endoszkópos gyakorlatot szerzett, polypusok endoszkópos eltávolítását, visszértágulatok kezelését, vérzések csillapítását végzi. Hepatológiai osztályon szerzett tudását is felhasználva végzi a máj, epe és hasnyálmirigy betegek kezelését.

 

 

 

 

Dr. Werling Klára Ph.D.

gasztroenterológus-hepatológus

osztályvezető egyetemi docens

 

 

1983-ban végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel. 1983-1988 között a POTE I.sz Belgyógyászati Klinikáján, 1988-tól a Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinikáján dolgozik.  1988-ban belgyógyászatból, 1995-ben gastroenterológiából szakvizsgázott. 1992-től osztályvezető, 2010-től egyetemi docens. 2002-ben „summa cum laude” minősítéssel szerzett Ph.D doktori fokozatot a hepatitis C vírus hatásmechanizmusának témakörében. Hepatitis C, B vírusos májbetegek kezelésével és gondozásával, nem alkoholos eredetű zsírmájjal, alkoholos májbetegséggel, autoimmun májbetegségekkel, gyógyszer okozta és ismeretlen eredetű májbetegségekkel, valamint májtranszplantációra váró betegek kivizsgálásával foglalkozik. Számos cikk és könyv szerzője, társszerzője. 1993-ban 4 hónapot kutatott a Graz-i Egyetem Biokémiai Intézetében. 1994-ben Hollandiában, 1995-ben Freiburgban, 2009-ben a Mayo Klinikán vett részt szakmai továbbképzésen. 2010-201-ben egy évig az Indianapolis-i Egyetem Hepatológiai Laboratóriumában a nem alkoholos eredetű zsírmáj témájában végzett kutatómunkát. 1990-től vesz részt a német és magyar orvostanhallgatók képzésében gyakorlatok és előadások tartásával. 2003-ban alapította a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületét (VIMOR), melynek jelenleg is elnöke.

 

 

 

 

Dr. Müllner Katalin Ph.D.

gasztroenterológus

osztályvezető egyetemi adjunktus

 

 

1999-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude minősítéssel. 2006-ban belgyógyászatból, 2009-ben gasztroenterológiából szakvizsgázott. 2003-ban szerzett PhD-fokozatot „Opioid receptorok szerepe a gyomornyálkahártya működésében” témakörben.

2000-től MÁV kórház (későbbi Honvéd Kórház) Gasztroenterológiai Osztályán dolgozott, majd 2006-tól a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa, 2017-től a II. Belgyógyászati Klinika endoszkópos laboratóriumának vezetője.

Gasztroenterológusként az emésztőrendszeri betegségek széles palettájával foglalkozik, kiemelten a hasi fájdalom elkülönítő diagnosztikájával, a gyulladásos bélbetegségek kivizsgálásával, kezelésével, beleértve a különböző biológiai terápiák alkalmazását is. Az endoszkópos eljárások közül a vastagbél, illetve nyelőcső, gyomor, nyombél endoszkópos vizsgálatát, tápcsatornai vérzések endoszkópos kezelését, nyelőcső visszeresség ellátását, polipok eltávolítását, valamint kapszulás endoszkópos vizsgálatokat végez.

Szakmai tanulmányutakon vett részt Marie-Curie ösztöndíjjal Németországban (Göttingen), ill. később Kanadában (University of Alberta, Edmonton). 1999 óta részt vesz az orvostanhallgatók, majd 2006-tól külföldi orvostanhallgatók, rezidensek, szakorvosok képzésében a Semmelweis Egyetemen.

Fontosnak tartja, hogy kezelőorvosként a betegekkel egy csapatban, közösen dolgozzanak a gyógyulás érdekében, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő betegtájékoztatás, a terápiás döntések közös mérlegelése.

 

 

 

 

Dakó Sarolta M.Sc.

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

 

2015-ben dietetikusi (BSc), 2017-ben okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc) diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. 2015-től a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika gasztroenterológiai szakrendelésén dietetikai tanácsadást végez és dietetikával kapcsolatos kutatómunkában vesz részt. 2017-től a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikája ambuláns és fekvő betegeinek dietetikai ellátását végzi. 2016-ban a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének óraadó oktatója. Több tudományos előadás és közlemény szerzője, illetve társszerzője. Tagja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaságnak és a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak. Önkéntes munkát végez a Magyar Vöröskeresztnél és a Bátor Táborban.