Polip eltávolítás

Polyp (polip) eltávolítás

 

 

polipektómia vastagbéltükrözéspolipektómia vastagbéltükrözésA többnyire jóindulatú polypok eltávolítását a rosszindulatú elfajulás megelőzése teszi indokolttá. A polypok leggyakrabban a bél lumenébe bedomborodó képletek. Ha kicsik, 1-4 mm átmérőjűek, akkor biopsziás fogóval csaknem teljesen eltávolíthatók. Ha nagyobbak, 4-30 mm átmérőjűek, akkor gyakran gömbölydedek, sokszor nyeles képletek. A nagyobb bedomborodó polypok a  polipektómai vastagbéltükrözéspolipektómia vastagbéltükrözés

gasztroenterológiai endoszkópiában rutin beavatkozásnak számító un. polypectomia (polipektómia) során távolíthatók el. Ennek lépései láthatók a jobb oldali négy fényképen. A bal felső fényképen látható polyp alapja köré a jobb felső fényképen egy polypectomiás hurkot helyeznek, majd a bal alsó képen látható módon arra finoman rászorítják és ezt követően elektromos áram által termelt hővel leégetik, levágják. A jobb alsó fényképen sárga nyíl mutatja az eltávolított polyp helyét, fehér nyíl az eltávolított polypot.

 

Az utóbbi időben egyre inkább a figyelem középpontjába kerülő lapos, a nyálkahártya felszínéből alig kiemelkedő polypok eltávolítása nagyobb kihívást jelent. Ezek eltávolítása technikailag nehezebb és nagyobb kockázattal, elsősorban perforáció (a bél falának kilyukadása) veszélyével jár. A lapos polypok eltávolítása mucosectomia (mukozektómia) vagy endoscopos submucosa dissectio útján lehetséges. A mucosectomia során a polyp alá folyadékot fecskendezünk be, majd polypectomiás hurokkal megfogva eltávolítjuk a lapos polypot, ahogy a hagyományos polypectomia során is tesszük. Az esetek egy részében, főleg, ha a polyp nagyon lapos, csak úgy lehet meghurkolni a polypot, ha azt jobban kielejük a felszínből. Ez történhet úgy, hogy az endoszkóp végére helyezett műanyag henger alakú toldalékba beszívjuk vagy két munkacsatornás endoszkóp esetén egyik munkacsatornán bevezetett biopsziás fogóvel kiemeljük és a másik munkacsatornán bevezetett polypectomiás hurokkal meghurkoljuk. Ezt követően az eltávolítás a hagyomános polypectomiás hasonlóan elektromos áram által termelt hővel történik.

 

Az endoscopos submucosa dissectio során először az polypus körül körbejelölik az eltávolításra kerülő rész tervezett határát. Ezt követően a polyp alá oldatot fecskendezve a polypot kiemelik, majd speciális késekkel elektromos árammal a nyálkahártya alatti szövetben égetve, illetve vágva egy darabban leválasztják az eltávolításra jelölt polypot.

 

A polypectomia, mucosectomia és endoscopos submucosa dissectio fájdalmatlan beavatkozások. Lehetséges szövődményeik a perforáció, vérzés, coagulációs szindróma. A perforáció esélyének csökkentése végett a polypectomia helye endoclipekkel zárható. A vérzés megelőzése céljából a polyp nyelére endolop helyezhető fel lehetőleg a polypectomia előtt, de akár utána is. Kisebb kockázatú beavatkozás járóbetegben is elvégezhető, nagyobb kockázatú beavatkozás esetén kórházi megfigyelés szükséges.