Gyomortükrözés

Gyomortükrözés (felső pánendoszkópia, felső panendoscopia, gasztroszkópia, gastroscopia)

 

A gasztroenterológia, illetve az emésztőszervi betegségek diagnosztizálásának egyik alapvizsgálata.

 

A gyomortükrözés javallatai

A gyomortükrözés elvégzésének leggyakoribb javallatai a gyomortáji és felhasi fájdalmak, hányinger, hányás, gyomor- és szegycsontmögötti égő érzés, hasmenés, vérszegénység. Felső tápcsatornai vérzésre utaló tünetek, mint vérhányás, szurokszéklet esetén a gyomortükrözést sürgősséggel el kell végezni a vérzés okának felderítése és a vérzés csillapítása céljából.

 

A gyomortükrözés értelme

gyomortükrözés cardia NBIgyomortükrözés cardiaA gyomortükrözés nyújtja a legtöbb információt a nyelőcső, gyomor és patkóbél (duodenum) betegségeivel kapcsolatban, lehetőséget nyújt e szervek legtöbb betegségének, mint pl. reflux oesophagitis, gyomorfekély (ulcus ventriculi), nyombélfekély (ulcus duodeni) és a Helicobacter pylori fertőzés diagnosztizálására, valamint a rosszindulatú daganatoknak (pl. gyomorrák) korai felismerésére is. Minden más vizsgálattal szemben a gyomortükrözésnek előnye, hogy szövettani mintavételre és különböző terápiás beavatkozásokra (kezelésekre) is lehetőséget nyújt: pl. nyelőcső visszerek kezelése, daganatok eltávolítása, szűkületek tágítása, vérzéscsillapítás stb. Bizonyos elváltozások jobb megjelenítése érdekében gyomortükrözés során a nyálkahártya megfesthető, vagy az új endoszkópos rendszerek speciális funkcióinak köszönhetően az elváltozás hangsúlyozható (pl. NBI, narrow band imaging), illetve nagyítható. A jobb oldalon fent látható két kép a gyomorszáj, gyomor cardia hagyományos és NBI endoszkópos képét mutatja gyomortükrözés során.

 

Gyomortükrözés előtt

A gyomortükrözés éhgyomorra történik, ha reggel történik a vizsgálat, akkor éjféltől nem szabad enni és inni. Ha nem reggel történik a vizsgálat, akkor gyomortükrözés előtt 4 órán át nem szabad inni (azt megelőzően is csak tiszta, átlátszó folyadékot) és 6-8 órán át nem szabad enni. Tájékoztatni kell a gyomortükrözést végző gasztroenterológust a szedett gyógyszerekről és meg kell beszélni vele, hogy a vizsgálat előtt melyiket kell és melyiket nem kell bevenni. A gyomortükrözés előtt közvetlenül bevett gyógyszerek zavarják a vizsgálatot, ezért azokat a gyógyszereket, amelyeket nem lehet kihagyni, azokat is lehetőleg több mint 4 órával a gyomortükrözést megelőzően kell bevenni. Ha reggel történik a gyomortükrözés, akkor a reggeli gyógyszerek bevétele általában a vizsgálat utánra halasztható. Ha a gyomortükrözés altatásban történik, az altatóorvos EKG-t és laboratóriumi vizsgálatokat kérhet a vizsgálat előtt. Ugyancsak laboratóriumi vizsgálatot tehet szükségessé, ha a gyomortükrözés során valamilyen terápiás beavatkozást terveznek (pl. polyp eltávolítás esetén vérkép, INR és vércsoport).

 

A gyomortükrözés menete, a gyomortükrözéstől való félelem

Általában garatérzéstelenítés mellett végzik, de a páciens kérésére bódításban vagy altatásban is történhet. Gyomortükrözés alatt a páciens bal oldalán fekszik és a szájába helyezett műanyag csutorán át egy kisujjnyi vastagságú hajlékony csőszerű műszert, flexibilis endoszkópot (gasztroszkóp, gastroscop) vezetnek le a garaton át a nyelőcsőbe, majd a gyomorba és a patkóbélbe. Az gastroscophoz csatlakoztatott tv képernyőhöz hasonló monitoron gyomortükrözés során megtekinthető a fent felsorolt szervek belső felszíne, nyálkahártyája. gyomortükrözés gyomorA bal oldalon középen látható kép a gyomor gyomortükrözés során látott endoszkópos képét mutatja, az alsó kép pedig a nyombél, duodenum leszhálló szárának gyomortükrözés során látható endoszkópos képe. A vastagbéltükrözéshez hasonlóan a gyomortükrözésnek (felső pánendoszkópiának, gasztroszkópiának) is rosszabb a híre, mint amit érdemelne. Igaz, hogy kellemetlen, öklendezéssel, böfögéssel, köhögéssel és a befújt levegő következtében a hasban feszítő érzéssel járhat, de nem fájdalmas. A garatérzéstelenítés következtében a páciens egy gombócot érez a torkában, melyet képtelen lenyelni. Gyomortükrözés közben orron és szájon át is könnyen lehet lélegezni és a páciensnek nem kell attól tartania, hogy nem kap majd levegőt, a vizsgálat közben szájában felgyülemlő váladékot hagynia kell kicsorogni. A gyomortükrözéssel szembeni félelem nem teljesen megalapozott, megfelelő indikáció esetén a gyomortükrözés nyújtotta előny lényegesen meghaladja a vele járó kellemetlenségek jelentette hátrányt. Másrészt bódításban vagy altatásban végezve a gyomortükrözést a vele járó kellemetlenségek csökkenthetők, illetve teljesen ki is iktathatók. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a bódításban vagy altatásban végzett gyomortükrözés plusz költségekkel és kockázattal jár.

 

Gyomortükrözés után

gyomortükrözés duodenum leszálló száraA garatérzéstelenítés okozta félrenyelés lehetősége miatt a gyomortükrözést követően fél-egy órán át nem szabad inni és enni. Ha a gyomortükrözés bódításban vagy altatásban történt, akkor a vizsgálatot követően megfigyelés céljából a páciensnek legalább egy órán át a rendelőben kell maradnia és ezt követően a biztonságos közlekedés érdekében tanácsos felnőtt kísérővel távoznia. A bódításban vagy altatásban végzett gyomortükrözés napján nem szabad autót vezetni, balesetveszélyes helyzetbe kerülni, alkoholt fogyasztani és fontos döntéseket hozni.

 

Lehet indokolatlan a gyomortükrözés?

Véleményem szerint a gyomortükrözést a szakmailag indokoltnál gyakrabban végzik és ismétlik. Ehhez hozzájárul az is, hogy a korábban végzett vizsgálatok lelete, beleértve a szövettani vizsgálat leletét is, sokszor nem áll rendelkezésre a következő gyomortükrözés indikációjának felállításakor. Azt is tudni kell, hogy 40 évesnél fiatalabb korosztályban, akik között a gyomorrák valószínűsége elhanyagolható, emésztőszervi betegségre utaló panaszok esetén nem kell feltétlenül gyomortükrözést végezni.