Hasnyálmirigy betegségek

Heveny hasnyálmirigy gyulladás (akut pankreatitisz, acut pancreatitis)

 

Idült hasnyálmirigygyulladás (krónikus pankreatitisz, chronicus pancreatitis)

 

 

 

Autoimmun pancreatitis

 

Az idült hasnyálmirigy gyulladás egy sajátos típusa, melynek hátterében autoimmun mechanizmusok állnak. Tulajdonképpen egy több szervre (epeutakra, epehólyagra, hasnyálmirigy körüli szövetekre, májkapura, a gyomornyálkahártyára, vastagbél nyálkahártyára, nyálmirigyekre, nyirokcsomókra, vesékre, tüdőkre, csontvelőre, emlőkre és pajzsmirigyre) kiterjedő betegség egyik – a hasnyálmirigyet érintő – megnyilvánulásáról van szó, amikor autoimmun pancreatitisről beszélünk. Tekintettel arra, hogy ennek a több szervre kiterjedő betegségnek a fő jellemzője a szervek IgG4 pozitív plazmasejtekkel való beszűrődése, a betegséget IgG4 asszociált szisztémás betegségnek nevezik.

 

Az autoimmun pancreatitis tünetei

A betegség kétszer olyan gyakori férfiakban, mint nőkben. Tünetei sárgaság, enyhe hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, gyengeség, hányinger, cukorbetegség. A betegek kórelőzményéből többnyire hiányzik az alkoholfogyasztás és a heveny hasnyálmirigy gyulladás. A képalkotó vizsgálatok, mint ultrahang, CT vagy MR, a hasnyálmirigy állományának diffúz megnagyobbodását mutatják, de előfordulhat daganatra utaló körülírt duzzanat is. A hasnyálmirigy vezeték diffúzan vagy szakaszosan beszűkült. A laboratóriumi vizsgálatok epepangásra utalnak, az amiláz és lipáz szintek normálisak vagy kissé emelkedettek. Autoimmun pancreatitisre jellemző az emelkedett IgG4 szint. A hasnyálmirigyből vett minta szövettani vizsgálata kifejezett fibrózist, elsősorban a pancreas vezetékek mentén limfoplazmasejtes infiltrációt, a vénák elzáródással járó gyulladását és az acinus sejtek atrófiáját mutatja.

 

Az autoimmun pancreatitis elkülönítése más betegségektől

Sok esetben hasnyálmirigy daganat gyanúja miatt végzett műtét során derül ki az eltávolított hasnyálmirigyrész szövettani vizsgálata során, hogy nem hasnyálmirigyrákról, hanem autoimmun pancreatitisről van szó. Ezért fontos a hasnyálmirigy daganatoktól való elkülönítése, ami szövettani vizsgálattal, az IgG4 vizsgálatával és a szteroid kezelésre adott válasz alapján lehetséges. Az alkoholos eredetű idült hasnyálmirigy gyulladással szemben az autoimmun pancreatitis esetében nincs meszesedés és nincsenek cysták, pseudocysták a hasnyálmirigy állományában, illetve környékén.

 

Az autoimmun pancreatitis kezelése

Szteroid kezelésre látványos javulás következik be. Javulnak a szövettani eltérések, a laboratóriumi leletek, mérséklődik a hasnyálmirigy vezeték és az epeút szűkülete, javul a hasnyálmirigy működése.

 

Autoimmun pancreatitishez társuló betegségek: Sjögren szindróma, gyulladásos bélbetegségek (IBD, Crohn-betegség, colitis ulcerosa), idiopátiás retroperitoneális fibrózis.

 

 

 

Hasnyálmirigy daganat