Hematológia

 

Hematológia (vérképzőszervi betegségek) magánrendelése

1096 Budapest Thaly Kálmán u. 50. I. emelet 4. ajtó

 

Bejelentkezés

telefonon: +36 1 9506217 vagy +36 70 2345007

emailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

online

 

Szakember

dr. Lueff Sándor

hematológus, belgyógyász

 

Mi történik a hematológiai magánrendelésen?

  • hematológiai konzultáció: hematológus által végzett orvosi vizsgálat, véleményezés, vizsgálati terv felállítása, kezelési javaslatok, szternum punkció, csontvelő biopszia javallatának elbírálása, gondozott betegek ellenőrzése
  • vérvétel laboratóriumi vizsgálatokra 

Milyen esetben érdemes hematológushoz fordulni?

 

  • eltérés a vérképben

Gyakran készül szűrővizsgálat, vagy valamilyen egyéb panasz, betegség, általános kivizsgálás kapcsán vérkép. Az eredmény egy A4-es lapnyi szám , gyakran kisebb néha nagyobb eltérésekkel a normálnak jelzett tartományhoz képest. Az eredmények értelmezése azonban sokszor kívül esik a vizsgálatot eredetileg elrendelő szakterületén vagy kompetenciáján. Ilyenkor hematológus segíthet tovább lépni. Elsősorban a főbb számok rendellenességei miatt érdemes hematológushoz fordulni: vörösvérsejt (erythrocyta), fehérvérsejt (leukocyta), vérlemezke vagy (thrombocyta).    Amennyiben a vérkép a fentiek számát rendellenesnek jelzi, - akár kevés, akár sok - fontoljuk meg, hogy hematológussal konzultálunk. A vérkép rengeteg más adatot is tartalmaz, fehérvérsejt alcsoportok megoszlása, (haematocrit, haemoglobin, az egyes sejtféleségek minőségi jellemzői) a hematológus        ezek rendellenességeinek értelmezésében is segíthet. A leggyakoribb eltérések között szerepel a csökkent vörösvérsejt szám, ami általában egyet jelent az anaemiával vagy vérszegénységgel, melynek további vizsgálatában segíthet a haematológus.

 

  • megnagyobbodott nyirokcsomó egyértelmű ok nélkül

A nyirokcsomók a szervezet védelméért felelős szervek, amennyiben gyulladás van jelen, normálisan is megduzzadnak, általában fájdalmasan. Amennyiben nincs egyértelmű ok és a nyirokcsomók fájdalmatlanul duzzadtak, hosszabb ideig nem térnek vissza normális, alig tapintható vagy nem észlelhető állapotukba, forduljunk orvoshoz. A nyirokcsomók leggyakrabban észlelhető helyei: nyakon, az állkapocs alatt, a kulcscsont felett, a hónaljakban illetve a lágyéktájon.

 

  • megnagyobbodott lép

A lép a hasban a bordák és a rekesz alatt a bal oldalon helyezkedik el. Amennyiben a has bal oldalán felül duzzanatot tapintunk vagy képalkotó vizsgálaton (UH, CT, MR) a lépet nagyobbnak írták le (splenomegalia), forduljunk orvoshoz, a háttérben fertőzések, májbetegség mellett vérképzőszervi megbetegedés is állhat.

 

  • vérrög, trombózis a kórelőzményben

A visszerekben, vénákban képződő vérrög gyakran társul más betegséghez, fertőzésekhez, műtétekhez, tartósabb ágyban fekvéshez, azonban előfordulhat ok nélkül is. Gyakran a vérrög a gyakori keletkezési helyéről, az alsó végtag, comb, lábszár vénáiból “elszabadul” és a tüdőben okoz tüneteket. Ezt tüdőembóliának hívják. Mindkét betegség leggyakoribb kezelési módja a véralvadásgátlás. Amennyiben a véralvadás gátlás hossza nem egyértelmű vagy a mellékhatások, követés módja nem egyértelmű, az esetleges lehetőségeket megbeszélheti hematológussal.