Epetükrözés

Epetükrözés (endoscopos retrograd cholangio-pancreatographia, endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia, ERCP)

 

Az endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia (epetükrözés, ERCP) a gasztroenterológia speciális endoszkópos és radiológiai módszere az epeutak és a hasnyálmirigy betegségek vizsgálatára, illetve kezelésére. Tapasztalt gasztroenterológusok végzik a vizsgálatot gasztroenterológiai centrumokban.

 

Az epetükrözés (ERCP) kivitelezése

Ha első alkalommal kerül sor epetükrözésre, akkor a vizsgálatot laboratóriumi vizsgálatnak (májenzimek, vérkép, protrombin, vércsoport) és hasi ultrahangvizsgálatnak kell megelőznie. Ismételt, kontroll vizsgálatok esetén az adott helyzetnek megfelelően a laboratóriumi és ultrahangvizsgálattól részben vagy teljesen el lehet tekinteni. A gyomortükrözéshez hasonlóan az epetükrözés is éhgyomorra történik nyugtató, kábító fájdalomcsillapító és a bélmozgást gátló injekció adását követően, általában hason, ritkábban háton fekvő betegben. Az epetükrözés (ERCP) során ujjnyi vastag, oldalra tekintő optikájú endoszkópot - un. duodenoszkópot - vezetnek a patkóbél leszálló szárába, ahol felkeresik vele az epevezeték és a hasnyálmirigy Wirsung-vezetéke bélbe való beszájadzásának helyét, a Vater-papillát.

 

Vater-papilla

A Vater-papilla egyénenként különböző alakú és méretű kis szervecske, ami az epe és a hasnyálmirigynedv bélbe való ürülésének szabályozásában játszik szerepet. A közös epevezeték és a hasnyálmirigy Wirsung-vezetéke szintén egyénileg változó módon szájadzik a Vater-papillán át a patkóbélbe. Az epevezeték és a hasnyálmirigy-vezeték általában a Vater-papillában egyesül és közös nyíláson át nyílnak a patkóbélbe. Előfordul, hogy közvetlenül a patkóbélbe való beszájadzásuk előtt egyesülnek, de az is, hogy egyesülésük után egy néhány milliméter hosszú közös vezeték (common channel) következik és ez szájadzik a patkóbélbe. Ritkán az is előfotdul, hogy a közös epevezetgék és a hasnyálmirigy Wirsung-vezetéke külön-külön szájadzik a patkóbélbe, ilyenkor a Vater-papillán két külön nyílás látható. A szájadék körül egy körkörös záróizom van, mely általában nem csak a szájadékot veszi körül, hanem külön-külön felterjed a közös epevezeték és a hasnyálmirigy vezeték utolsó néhány milliméterére is.

Vater-papilla ERCPVater-papilla ERCPVater-ppilla ERCP

Vater-papilla epetükrözésVater-papilla epetükrözésVater-papilla epetükrözés

 

Az ERCP diagnosztikus része

A Vater-papilla nyílásán (orifitiumán) át kanült lehet felvezetni az epeutakba és a hasnyálmirigy vezetékbe. A kanüllel megfelelő irányból közelítve a Vater-papillához, illetve annak nyílásához, a kanül tetszés szerint az epeutakba vagy a hasnyálmirigy vezetékbe vezethető.

Vater-papilla ERCPVater-papilla kanülálása epetükrözésVater-papilla kanülálása ERCP

 

A Vater-papillán át felvezetett kanülön sugárfogó kontrasztanyagot fecskendeznek az epevezetékbe, illetve a hasnyálmirigy vezetékbe. Miközben röntgen képerősítőn kirajzolódnak az epeutak, illetve a hasnyálmirigy vezeték, kiértékelhető lefutásuk, alakjuk, tágasságuk, a bennük esetleg fellelhető árnyékkiesések (pl. kövek). Ritkán szükség lehet a Vater-papilla melletti un. minor papilla kanülálására is és ezen keresztül a hasnyálmirigy Santorini-vezetékének ábrázolására is.

 

szabályos epeutak ERCPepeutak epetükrözés ERCP

A bal oldali fényképen az epeutak epetükrözés során készült röntgen képe látható. Az ih-val jelzett májon belüli epeutak (intrahepaticus epeutak) gyűjtik össze a májban termelődő epét, az intrahepaticus epeutak egyesüléséből jön létre a dh-val jelzett a jobb és a bal májlebenynek megfelelő jobb oldali, illetve bal oldali ductus hepaticus (májvezeték) . A két ductus hepaticus egyesülése adja a hc-vel jelzett ductus hepaticus communist (közös májvezeték). Ebbe szájadzik az epehólyagból eredő és a fényképen dc-vel jelzett ductus cysticus (epehólyag vezeték) és így jön létre a ch-val jelzett choledochus (közös epevezeték). A fényképen e betű jelzi az enoszkópot és k betű az epeutak feltöltésére használt kanült. A jobb oldali röntgen képen normális tágasságú epeutak láhatók.

 

Terápiás lehetőségek ERCP során

endoscopos sphincterotomia ERCPA Vater-papilla bemetszését (endoscopos sphincterotomia, endoszkópos szfinkterotómia, EST) vagy tágítását követően lehetőség nyílik az epeutakban és a hasnyálmirigy vezetékben terápiás beavatkozások végzésére is, mint pl. epeúti és hasnyálmirigykövek eltávolítására, kövek törésére és eltávolítására, szűkületek tágítására, szűkületek un. endoprotézisekkel, stentekkel való áthidalására, kóros folyadékgyülemek drenálására stb. A fényképen egy endoscopos sphincterotomia látható.

 

Az ERCP megfelelő alkalmazása

A többi invazív gasztroenterológiai vizsgálathoz hasonlóan az endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia, a lehető legkörültekintőbben elvégezve is szövődményekkel járhat (pl. hasnyálmirigy gyulladás, vérzés, patkóbél perforációja).

 

Az epeutak és a hasnyálmirigyvezeték ábrázolására alkalmas, nem invazív, szövődményekkel nem kísért és a beteg számára nem megterhelő mágneses rezonancia kolangio-pancreatográfia (MRCP) kifejlesztése óta, epetükrözést (ERCP-t) inkább csak terápiás beavatkozásként végeznek. Javallatának helyes felállítása esetén az ERCP-től várható haszon messze felülmúlja a beavatkozás esetleges kockázatát.