Tápcsatornai vérzés

Tápcsatornai (gasztrointesztinális) vérzés

 

A gasztroenterológiában ma is az orvosi irodalom régi osztályozását használják, miszerint felső tápcsatornai vérzésnek nevezzük a nyelőcsőből, gyomorból és nyombélből származó vérzéseket és alsó tápcsatornai vérzésnek az éhbélből (jejunum), csípőbélből (ileum) és vastagbélből származókat.

 

A felső tápcsatornai vérzések többnyire vérhányással (haematemesis), illetve szurokszéklettel (melaena) járnak, míg az alsó tápcsatornai vérzések többnyire véres széklettel vagy vérszékeléssel (széklet nélkül ürülő vér, haematochezia). Az alsó tápcsatornai vérzés is járhat melaenával, ha a vérzés enyhe és a bélperisztaltika lassú és fordítva a felső tápcsatornai vérzés is vezethet vérszékeléshez (haematocheziához), amennyiben nagyfokú és gyors a perisztaltika.

 

A felső tápcsatornai vérzés okai

Nyombélfekély 24 %

Gyomor erosiók 23 %

Gyomorfekély 21 %

Nyelőcső varicositas 10 %

Mallory-Weiss laesio 7 %

Oesophagitis 6 %

Nyombél erosiók 6 %

Neoplasia 3 %

Egyéb 10 %

 

A felső tápcsatornai vérzések ritka okai, melyek a gasztroenterológusoknak is fejtörést okoznak, a haemobilia (májból vagy epeutakból származó vérzés), a haemosuccus pancreaticus (a hasnyálmirigy környéki erekből a hasnyálmirigy vezetékbe törő vérzés és az aorto-enteralis fistula (érműtét – un. aortofemoralis bypass – után a nyombélbe törő vérzés).

 

Az alsó tápcsatornai vérzés okai daganatok, polypok, aranyér, angiodysplasia, gyulladásos bélbetegség, irradiácisós proctitis (sugárkezelést követő végbélgyulladás) stb.

 

A tápcsatornai vérzéssel, hacsak nem már ismert banális oka van, tanácsos mindig orvoshoz, gasztroenterológushoz, proktológushoz fordulni. Felső tápcsatornai vérzés esetén gyomortükrözés, alsó tápcsatornai vérzés esetén kezdetben vastagbéltükrözés, majd szükség esetén a vékonybél vizsgálata (enteroscopia, kapszula endoszkópia, CT vagy MR enterographia) javasolt. Ha a vérzés nagymennyiségű, akkor sürgős gyomortükrözésre, illetve vastagbéltükrözésre, vérzéscsillapításra, kórházi felvételre van szükség.

 

Okkultnak nevezzük a tápcsatornai vérzést, ha olyan kis mennyiségű, hogy szemmel nem látható, csak széklet vér vizsgálattal mutatható ki. Az okkult tápcsatornai vérzés kivizsgálását is célszerű gasztroenterológusra bízni, de az alapvizsgálatok ebben az esetben is a gyomortükrözés és vastagbéltükrözés.